PROF. Dr. Erhan Aslanoğlu,ndan Covid Dönemi Ekenomi Profili
ASRİAD, pandemi döneminde üye iş insanlarının ticaret hacimlerine katkı sağlamak, kısa ve orta vadede ekonomik beklentiler dahilinde yatırımlara yön vermek ve istihdamda Covid'in etkisiyle yaşanan kayıpların telafi edilmesine katkı sağlamak amacıyla yaptığı eğitimlere bir yenisini daha eklendi.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı ve AR-GE'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu'nun moderatörlük yaptığı "2020 Yılı Biterken Ülkemiz Ekonomisinin Durumu ve Gelecek Beklentileri" programı 18 Aralık Cuma günü Zoom ve Youtube platformları üzerinden gerçekleştirildi.
ASRİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Merkez Teşkilatı ve Türkiye genelindeki tüm şubelerimizin yoğun ilgi gösterdiği program, Genel Başkan Adnan Danışman'ın açılış konuşmasıyla başladı.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu programın başında dünyada ve Türkiye'de ekonomik verilerin nasıl gittiğini belirlemek için Covid virüsünün etkilerini iyi analiz etmek gerektiğini ifade etti. Dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4.4 daralma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, küresel borç tutarının 280 trilyon doları geçeceğini tahmin ettiklerini, bu durumun gelirin 4 katı bir borç olduğunun altını çizdi. Bu tür borcun ödenmesinin çok zor olduğunu, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde ciddi bir borç yapılanmasının bizi beklediğini ifade eden Prof. Dr. Aslanoğlu, reel sektöre ait bu borçların ödenmesi konusunun iyi izlenmesi gerektiğini, yönetilebilir şekilde bu sorunun çözülememesi durumunda finansal krize dönüşeceğini belirtti.
Covid sürecinin uzaması durumunda ekonominin çok daha büyük bir türbülansa girebileceğini, dünyanın para basarak ya da düşük faizle global ekonomideki büyük sorunların çözülemeyeceğini belirterek ülkeler arasında ayrışmaların başladığını ifade etti.
Dünya piyasaları, ABD Doları, Emtialar, Altın ve Hisse senetlerinin pandemi dönemindeki durumları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye'nin pandemi döneminde yaşadığı sıkıntıları da ayrıntılı bir şekilde anlattı.
Türkiye'nin PMI ve sanayi üretimi verileri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Aslanoğlu, Türkiye'nin kredi hacmi cari açık, döviz kurlarına baskı, faiz ve büyüme oranları arasındaki ilişkileri de değerlendirdi. Sürdürülebilir bir büyümeye geçmek için cari açık ve enflasyon sorununu çözmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aslanoğlu, Türkiye'nin son çeyrekte yüzde 2-3 bandında bir büyüme trendine girdiğini, yıl geneline baktığımızda ise yüzde 1 civarında bir büyümenin öngörüldüğünü, buna karşın önümüzdeki aylarda yüzde 1 civarında küçülme beklendiğini, aşının uygulanması ile büyümenin yeniden başlayacağını anlattı.
Mevcut durumun sektörlere etkisini dile getiren Prof.Dr. Aslanoğlu önümüzdeki yıl spesifik bir bütçeye ihtiyacımız olduğunu, para ve maliye politikalarının uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini, enflasyonun yüzde 14-15 civarında olduğunu, 2021 yılının Ekim-Kasım ayları gibi inmesini beklediğini söyledi.
Kur riski değil, faiz risklerine dikkat edilmesi gereken bir döneme girildiğini belirten Prof.Dr. Aslanoğlu, bütçedeki cari açıklar, döviz arzı gibi konularda da detaylı verileri paylaştı.
Oldukça büyük bir ilgi gören ve yaklaşık 2 saat süren programın sonunda katılımcılar tarafından Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'na önümüzdeki dönemde beklentilere ilişkin sorular sordular.
Program, ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman'ın sanal ortamda Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu'na bir plaket vermesi ile son buldu.