ASRİAD Üyesi İşletmeler İçin Duyarlılık Analizi ve Fizibilite Çözümleri
ASRİAD üyesi işletme sahiplerini bilgilendirmek ve geleceğe hazırlamak amacıyla düzenlenen "İşletmelerde Duyarlılık Analizi ve Fizibilite Çözümlemesi" konulu telekonferans programı 30 Mayıs Cumartesi günü Zoom platformu üzerinden yapıldı.
Gelir İdaresi Eski Başkanı M. Akif Ulusoy ile Maruf Vakfı Başkanı ve ASRİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kalyoncuoğlu tarafından verilen konferansın moderatörlüğünü ise Muhammed Akif Demirezen tarafından yapıldı.
Telekonferansta ilk olarak M.Akif Ulusoy söz olarak işletmeleri geleceğe taşımak adına yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Başarılı bir işletmeden bahsetmek için mali yapının sağlıklı olması gerektiğini ifade eden Mehmet Akif Ulusoy, işletmelerin organizmalara benzediğini, bu organizmayı da yönetebilmek için bu yapıyı iyi tanımak gerektiğinin altını çizdi. İşletmelerin mali ve finansal bünyelerini kendine konu edinmiş olan bilim dalı olan Mali Analiz tarafından takip edildiğini, Mali Analiz'in bu organizmayı analiz ederek bir takım teşhisler ortaya koyduğunu, elde edilen bulguları referans değerlerle mukayese ederek işletmeyi gelecekte çok daha iyi noktalara getirmekte olduğunu belirtti.
Bilanço ve Kar-Zarar Cetveli tablosunun bu Mali Analiz çerçevesinde iki temel analiz yöntemi olduğunu dile getiren M.Akif Ulusoy, rasyo analizlerin de işletmelerin verimliliğini ölçmek anlamında önem taşıdığını belirtirken rasyo analizleri yaparken kullanılan sistemler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ASRİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kalyoncuoğlu ise yaptığı sunumda uzmanlar tarafından 12 ile 18 ay arasında sürmesi tahmin edilen pandemi sürecinin getireceği yeni normaller diye tabir edilen döneme hazırlanmanın önemi konusunda önemli bilgilendirmeler yaptı. Kalyoncuoğlu bu kapsamda; süreç tespiti, hasar tespit dönemi, sahip olunan kaynakların önemi, şirketlerde tespit edilen eksiklikler, iyi bir finansal analiz yapmanın önemi, risk yönetimi, yeni dönemde işletmecilerin önemle üzerinde durulması gereken sorular konusunda detaylı bilgiler verdi.
Kalyoncuoğlu ayrıca hız eğitimi, çözüm satabilmek, finansal okur yazarlık eğitiminin önemi, güven, şeffaflık, net olmak, daha sakin, daha umutlu ve uzun süreli yılları da düşünebilme becerisi, pozitif düşünceyi kuşanmanın önemi konularında bilgilendirmelerde bulundu.
Büyük ilgi gören programın son bölümünde soru-cevap kısmı gerçekleştirilirken Genel Başkan Adnan Danışman, böylesine önemli bilgiler verdiklerinden dolayı M.Akif Ulusoy ve Yusuf Kalyoncuoğlu'na teşekkür etti.